V Sloveniji v zadnjih letih količnik samomora rahlo upadel

V obdobju od leta 2013 do 2022 je med posameznimi leti prihajalo do nihanja samomorilnega količnika, vendar je v povprečju količnik samomora rahlo upadal. V Sloveniji sta v lanskem letu zaradi samomora umrli 402 osebi, od tega 321 moških in 81 žensk, je na novinarski konferenci povedala Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji v zadnjih letih količnik samomora rahlo upadel

Med 22.492 smrtmi, ki so jih v letu 2022 zabeležili med prebivalci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, je delež smrti zaradi samomorov znašal 1,79 odstotka. To pomeni, da sta na vsakih 100 smrti približno dve osebi umrli zaradi samomora, je povedala Roškar.

Lani je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 19 in je nekoliko nižji od količnika v letu 2021. Ob tem je Roškar opozorila, da med posameznimi leti prihaja do nihanj.

Moški so v primerjavi z ženskami skoraj štirikrat pogosteje umirali zaradi samomora. Razmerje med spoloma je bilo v preteklih letih podobno lanskemu.

Samomorilni količnik je bil v letu 2022 nižji pri višjih starostnih skupinah (starejši od 40 let), medtem ko je bil v nižjih starostnih skupinah višji od povprečja v preteklih letih. Vendar je glede na to, da je gibanje samomorilnega količnika v teh starostnih skupinah precej nestabilno in med leti prihaja do velikih nihanj bodisi navzgor ali navzdol, pri zaključevanju in interpretaciji potrebna previdnost, je opozorila Roškar.

Čeprav količnik v Sloveniji v zadnjih letih rahlo upada, tako strokovnjake kot vsakega posameznika na področju preprečevanja samomora čaka še veliko dela, je poudarila. Povprečni količnik v EU je od lanskoletnega slovenskega nižji in znaša 11, nižji od slovenskega je tudi svetovni količnik.

Kadar je posameznik v hudi stiski, njegov izbrani zdravnik pa ni dosegljiv, se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 475 06 70.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski. Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja je dostopno prek telefonske številke 080 11 55. Deluje od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 18. in 22. uro.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.