Tjaša Šapla Troha predstavlja rokovnik Postajam Ona

Tokrat smo na klepet povabili Tjašo Šapla Troha, akreditirano in certificirano izvajalko tapkanja pri mednarodni zvezi EFT international. Poleg tega pa je Tjaša tudi idejni vodja in samozaložnica novega rokovnika, ki nam bo zagotovo pomagal, da bomo poiskali tisto lepšo stran življenja.

Tjaša Šapla Troha predstavlja rokovnik Postajam Ona

Pozdravljeni, javnost ste pred nekaj tedni seznanili, da pripravljate nov rokovnik, ki je v tem času že ugledal luč sveta. Za kakšen rokovnik gre in komu je namenjen?
Rokovnik oz. planer Postajam Ona, ni vsakdanji pripomoček za zapis načrtov in obveznosti. Je okno v našo dušo, ki nas lahko popelje na pot samospoznavanja in odkritja svoje resnične esence – a le, če se odločimo, da bomo popolnoma iskrene in bomo snele vse maske, ko bomo uporabljale planer. Namenjen je ženskam, ki vedno da so več kot le zapisani opravki (mimogrede, res smo mojstrice v pisanju »TO DO« seznamov, a roko na srce, le-ti nam jemljejo našo nežno, a hkrati strastno ustvarjalno energijo), saj postavlja v ospredje opazovanje, prepoznavanje in predvsem čutenje. Od tod pa pride ravnovesje in notranja harmonija, ker smo si kljub obveznostim in aktivnostim vzele čas zase. Skrb zase pa je temelj trdnega duševnega zdravja in most k radostnemu življenju.

V spremni besedi v planerju sem zapisala, kdo je Ona: »V globinah vsake ženske spi veličastnost, ki se prebuja s slehernim sončnim vzhodom. Žensko srce bije v ritmu vesolja, njene misli se prepletajo z jezikom zvezd. Njena moč izvira iz zemlje, iz korenin, ki segajo globoko v preteklost, hkrati pa se dviga proti nebu, proti svojim sanjam. Njena duša, ptica, ki brez strahu vzleti in se z lahkotnostjo ter mirom v srcu podaja v neznano.«

Kako se rokovnik razlikuje glede drugih, ki so na trgu?
Kot sem že omenila, planer Postajam Ona ni zgolj "orodje" za načrtovanje; je bolj sveti prostor, kjer se lahko izgubimo, da bi se našle. Poseben je, ker uporabnico vodi in spodbuja k opazovanju svojega notranjega sveta skozi lunine faze, menstrualni cikel in ritem narave, ki so tesno povezani s žensko esenco. Seveda ob sočasnem planiranju in načrtovanju.

Lahko bi rekla, da je to planer za žensko, ki želi, oziroma zmore iti v svoje globine, iz tam pa zavestno in spoštljivo načrtovati svoj vsakdan. Postajam Ona je planer z dušo.

Od kod pravzaprav ideja za rokovnik?
Ideja za planer se je medila precej let, zdaj pa je nastopil božanski čas za njegovo oz. njeno rojstvo. Ustvarila sem planer po svojih željah, takega, kot bi si sama želela kupiti. Načrtovanje spada bolj v moško energijo, medtem, ko ustvarjanje in čutenje v žensko. Planer uravnoveša eno in drugo. Ravnovesje je v tem primeru dinamično, ne statično.

Pravite, da lahko vzamemo usodo v svoje roke in to dobesedno! Na kakšen način?
To je pa mišljeno s tapkanjem, dobesedno. Ko tapkamo namreč lahno udarjamo po končnih točkah meridianov in na ta način spuščamo in sproščamo čustveno napetost iz telesa. Ta učinkovita in znanstveno dokazana tehnika nas pripelje nazaj v stik s svojim pravim jazom, v stik s čutenjem, ki je bilo dolgo potlačeno, tako da prepoznamo, sprejmemo in spustimo težo čustvenih ran. Ne gre za pozabljanje ali ignoriranje travm/travmatičnih spominov, temveč za sprostitev in preseganje njihovega vpliva na naše življenje. Predelamo jih, zato ne usmerjajo več naših odločitev in našega življenja. Postopoma se odpremo dovolj, da lahko spustimo težo travme iz svoje duše, svojega telesa. Namesto, da bi nas travma zadrževala v preteklosti, jo preoblikujemo v moč za prihodnost. Več o tapkanju pa si bralci lahko preberejo na moji spletni strani www.samospoznanje.si.

Se vam zdi, da vse prevečkrat kompliciramo v življenju in v odnosih? Zakaj smo postali takšna bitja? Bi bila naša življenja bolj enostavna, če bi poslušali svoj notranji glas?
Globoko verjamem, da smo v svojem prizadevanju za napredek, dosežke in potrditev nekako izgubili stik z osnovami življenja. Sama kot osnovo smatram čutenje v svoji najbolj pristni obliki – torej tako, kot je, brez pretiravanja ali pomanjševanja. Kompliciranje pa se zdi neizbežno, saj si v želji po nadgradnji nenehno postavljamo nove cilje in s tem tudi hrepenenja ter pričakovanja, ki lahko predstavljajo ovire.

Zagotovo bi naša življenja bila bolj enostavna, če bi znali prisluhniti svojemu notranjemu glasu. Ta nam šepeta resnico, ki jo lahko slišimo le, če se ustavimo, zazremo vase in se odpremo za tišino. Priznam, da to ni vedno lahko, saj zahteva popolno iskrenost do sebe in pogum za sprejemanje svojih občutkov, ki so včasih zelo boleči. Če si torej dovolimo prisluhniti tišini, lahko življenje postane veliko lažje, bolj povezano in pristno, kajti resnična lepota človeškega doživljanja se odvija v preprostosti, v čutenju, v iskrenem stiku z notranjim svetom in drugimi bitji.

Moj moto poletja se je glasil: Malo bolj počasi, malo bolj odkrito in malo bolj zares.

Kaj so vaše dobre navade, ki vam lepšajo življenje?
Moje dobre navade so kot prijatelji, ki mi stojijo ob strani – skozi vzpone in predvsem ob padcih.
Vsak dan prakticiram zavedanje diha in prisluškovanje njegovi zgodbi, ob večerih vedno nekaj trenutkov namenim hvaležnosti za vse, kar sem, kar imam in za vse, kar prihaja k meni. Večkrat v dnevu se prepustim tišini in pogledam, kako se počuti moje telo. Če nisem v redu tapkam ali pišem. Ko ne zmorem ne enega in niti drugega, grem k reki Soči in samo pustim, da me njena pretočnost, milost in prilagodljivost prevzame. Kmalu lahko ponižno začutim, da sem del nečesa večjega; sem samo kapljica v oceanu, ki se imenuje Življenje.

Vsekakor pa ne mine dan, ne da bi prebrala kakšno stran v knjigi. Trenutno zopet berem Franklovo knjigo Kljub vsemu rečem življenju da.

Menite, da lahko dobre navade pomembno vplivajo na življenje? Dobra navada je tudi tapkanje, terapevtsko pisanje. Vse to ponujate tudi našim bralkam in bralcem. Povejte prosim več o tem.
Vsekakor lahko vplivajo, saj so navade vedno posledica odločitve. Odločitev pa je vedno odgovornost posameznika. Slednje rada poudarim tudi, ko z nekom tapkam (individualno ali skupinsko) ali se k meni vpiše na delavnico pisanja.

O tapkanju sem nekaj že povedala pri prejšnjem vprašanju, naj se tokrat dotaknem te metode čustvenega osvobajanja še malce globlje … Tapkanje je osnovano na načelih starodavne akupresure in moderne psihologije, hkrati pa se osredotoča na specifične energijske meridijane in neprijetna čustva in telesna občutja. Skupaj z iskrenim izrekanjem težave pomaga pomiriti naš živčni sistem. Tapkamo tako, da nežno udarjamo po akupunkturnih točkah na telesu in tako sprostimo blokade v energijskem sistemu telesa, s tem pa se osvobodimo neprijetnih čustev, ki so se naselila v nas, zaradi nepredelanih neprijetnih in/ali travmatičnih izkušenj. Zase lahko povem, da tapkanje obožujem, ker mi omogoča, da se resnično osvobodim bremen preteklosti, mirno živim v sedanjosti (z vsemi občutki, ki tlijo globoko v meni in tistimi, ki so bolj na površju) in iskreno odprem vrata prihodnosti, brez občutkov strahu, sramu ali krivde.

Terapevtsko pisanje pa je potapljanje v navidezno razburkan tok lastnih misli, čustev, spominov in tudi hotenj. Meni pisanje predstavlja intenzivno srečanje z lastno dušo, kjer se občutki prelevijo v besede, le-te pa postanejo most med notranjim svetom in zunanjim izrazom. V tem procesu pisanje postane terapevtsko orodje, saj mi omogoča raziskovanje, razreševanje in vsekakor celjenje tistih nevidnih ran, ki sicer zelo bolijo, sploh če so del nevidne družinske dediščine, kolektivnega strahu ali prevzetih prepričanj, ki nam že davno ne služijo več. Če povzamem, pisanje mi predstavlja svetlobo, ki razsvetljuje najtemnejše kotičke duha. Je odsev mojih radosti, dvomov, bolečin in navdiha. Skozi pisanje lahko izrazim tisto, česar še ne morem izreči naglas. Besede postanejo zrcalo, v katerem se prepoznavam in hkrati odkrivam nove plasti svoje biti.

Nazaj k rokovniku. Na kakšen način pridemo do rokovnika in kakšna je cena?

Do rokovnika najhitreje pridete preko trgovinice na moji spletni strani samospoznanje.si. Naj opozorim, da je za leto 2023/24 na voljo le še nekaj izvodov. V mesecu novembru 2023 pa prihaja različica za koledarsko leto 2024, ki bo vsebinsko enaka tej, ki je izšla v avgustu 2023. Prihaja še nekaj drugih izdelkov za pisanje, ki pa naj tokrat ostanejo še presenečenje.  

Hvala za vsa pojasnila.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0