Kako prepoznati nebistvene in nepotrene skrbi, ki kradejo spanec?

Kdo med nami še ni doživel neprespane noči zaradi neskončnega premlevanja negativnih misli in scenarijev v glavi?

Kako prepoznati nebistvene in nepotrene skrbi, ki kradejo spanec?

Nepomembne in nepotrebne skrbi namreč povzročajo pretirano dejavnost uma, kar otežuje sprostitev in zaspanost. Ko smo nenehno zaskrbljeni, se naša budnost poveča, kar vodi v težave pri spanju in vzdrževanju kakovostnega spanca.

Prva strategija, ki nam pomaga prepoznati nepomembne skrbi, je osredotočanje na tisto, na kar dejansko lahko vplivamo. Pogosto smo obsedeni s stvarmi, nad katerimi nimamo nobene kontrole in vpliva. Namesto tega se osredotočite na stvari, ki so v vaši moči, in se zavedajte, da vsega ne morete nadzorovati. Tako boste lažje ločili pomembne skrbi od nepotrebnih.

Druga strategija za razlikovanje med pomembnimi in nepomembnimi skrbmi je spopadanje s strahovi in preverjanje njihove logike. Pogosto naša domišljija pretirava s katastrofičnimi scenerijami, kar nas lahko spravi v nepotrebno paniko. Z logičnim razmišljanjem lahko zmanjšate moč nepomembnih skrbi in se osredotočite na dejstva.

Poleg nepomembnih skrbi je pomembno prepoznati tudi tiste, ki niso potrebne. Včasih nas skrbi nekaj, kar se še ni zgodilo ali pa nimamo dovolj informacij, da bi skrb potrdili ali ovrgli. V takih primerih je pomembno biti realen in se zavedati, da nepotrjene skrbi nimajo osnove. Prepoznajte, kdaj se ukvarjate z nepotrjenimi skrbmi in se osredotočite na tisto, kar je dejansko potrebno.

Ko smo obsedeni z nepotrebnimi skrbmi, naše telo in um ostajata budna ter se ne moreta sprostiti. Posledično se povečujejo težave s spanjem, kot so težave pri spanju, pogosto prebujanje ponoči, in nezadosten spanec.

Obstaja več tehnik, ki nam pomagajo spopadati se z nepomembnimi skrbmi in ponovno vzpostaviti zdrav spanec. Eden od načinov je uporaba kognitivno-vedenjske terapije, ki nam omogoča, da se naučimo prepoznati nepomembne skrbi in jih nadomestimo z bolj konstruktivnimi mislimi. S pomočjo te terapije se lahko naučimo tudi tehnik sproščanja, ki nam pomagajo umiriti um in doseči globlji spanec.

Poleg kognitivno-vedenjske terapije so lahko tudi tehnike, kot je meditacija, koristne pri zmanjševanju nepotrebnih skrbi. Meditacija nam omogoča, da se umirimo in osredotočimo na trenutek.

Če se neprespane noči zaradi skrbi vztrajno ponavljajo in vplivajo na vaše vsakodnevno delovanje, je smiselno poiskati pomoč pri strokovnjaku. Psihoterapija ali konzultacija z zdravnikom vam lahko pomaga pri obravnavanju teh skrbi in povrnitvi zdravega spanca.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.