UNICEF-ove punčke iz cunj praznujejo 20 let

UNICEF-ove punčke iz cunj, s katerimi UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom, letos praznujejo 20 let obstoja. V tem času so s projektom pomagali že več kot 21.000 otrokom v državah v razvoju, ki so jim omogočili rutinsko cepljenje. Ob jubileju se je odprla razstava na Ljubljanskem gradu, kjer si lahko obiskovalci izberejo svojo punčko in pomagajo otrokom.

UNICEF-ove punčke iz cunj praznujejo 20 let

Priljubljen dobrodelni projekt je nastal po vzoru iz Italije, v Sloveniji so z njim začele prostovoljke iz Nove Gorice. Danes združuje skoraj 100 prostovoljk iz vse Slovenije, ki se povezujejo v društvih in univerzah za tretje življenjsko obdobje. Najstarejša med prostovoljkami je stara 86 let.

Unikatne, ročno izdelane punčke in fantke iz cunj – natančneje iz ostankov najrazličnejših tekstilij – ustvarjajo tudi šole in vrtci po vsej državi, v sklopu izobraževanja za razvoj, pa tudi mnogi znani Slovenci in modni kreatorji. To pa prinaša številne priložnosti za medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje.

Vsaka od UNICEF-ovih punčk iz cunj predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje pomoč. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko enostavno preprečili s cepljenjem, namreč na svetu vsako leto umre 1,5 milijona otrok. S punčkami in fantki iz cunj so do danes s projektom v Sloveniji pomagali že več kot 21.000 otrokom v državah v razvoju, ki so jim zagotovili rutinsko cepljenje proti otroškim nalezljivim boleznim.

Z donacijo 30 evrov je mogoče zagotoviti cepljenje za enega otroka proti osmim otroškim nalezljivim boleznim: davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi, tetanus, hepatitisu B in hemofilusu influence B. Donacija v povprečju pokrije tudi nakup, prevoz in skladiščenje cepiva, organizacijo kampanj cepljenja v državah v razvoju ter usposabljanje zdravstvenih delavcev na terenu.

Ob jubileju si je Punčke iz cunj mogoče izbrati na Ljubljanskem gradu. Na praznično obarvani razstavi lahko obiskovalci izbirajo med pravljičnimi junaki, glasbeniki od swinga do rocka in mnogimi drugimi tematsko obarvanimi kreacijami. Izbrano punčko lahko odnesejo domov, z donacijo pa pomagajo otrokom. Ob tej posebni priložnosti so svoje punčke z veliko mero ustvarjalnosti, trajnosti in empatije izdelali tudi študenti Fakultete za dizajn.

Razstava je v Peterokotnem stolpu na ogled do 30. decembra, vsak dan med 9. in 18. uro. Vstop je prost!

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.