Razstava del Milana Rijavca odprta v Galeriji Prešernovih nagrajencev

V Galeriji Prešernovih nagrajencev so minuli konec tedna odprli razstavo, posvečeno akademskemu slikarju in prejemniku Prešernovega sklada Milanu Rijavcu (1922–2018). Razstavo, ki predstavlja bogat ustvarjalni opus tega pomembnega slovenskega kolorista, je otvorila kustosinja Breda Ilich Klančnik, ki je občinstvu tudi predstavila umetnika.

Razstava del Milana Rijavca odprta v Galeriji Prešernovih nagrajencev

Milan Rijavec je v svoji karieri razvil prepoznaven slog, v katerem je barva igrala ključno vlogo pri gradnji prostora in ustvarjanju razpoloženja. Njegove slike odlikuje čustvena napetost, ki jo je izražal s prefinjenimi barvnimi ploskvami. Čeprav se je v njegovih delih pogosto pojavljala abstrakcija, je umetnik vedno ostal zvest realnim motivom. Značilni za njegovo delo so predvsem motivi krajine in tihožitja, pri katerih je skozi leta prehajal od živahnih k svetlejšim in bolj zadržanim barvnim tonom.

Tokratna razstava v Kranju je osredotočena prav na ta dva umetnikova priljubljena motiva. Razstavljena dela vključujejo 29 oljnih slik in 31 akvarelov, ki izpostavljajo Rijavčevo mojstrsko obvladovanje različnih slikarskih tehnik, še posebej akvarela, ki velja za eno najzahtevnejših.

Razstava bo na ogled v Galeriji Prešernovih nagrajencev, kjer bodo obiskovalci lahko občudovali Rijavčevo umetniško zapuščino in se poglobili v kontemplativni svet njegovih poetičnih upodobitev.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.