Junak meseca junija je dobrodelni radijec Miha Deželak

V juniju smo za junaka meseca izbrali znanega radijskega voditelja na Radiu 1 Miho Deželaka, ki je letos že devetič odpeljal dobrodelno akcijo Deželak Junak. Med 31. majem in 9. junijem je s kvadrociklom kolesaril po Sloveniji in zbiral denar za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. Letos je bila akcija najuspešnejša doslej, saj sta Deželak in Radio 1 skupaj s poslušalci zbrala rekordni znesek 1. 044. 829, 69 evra. V vseh devetih izvedbah pa so skupno zbrali že več kot tri milijone in pol evrov za počitnice otrok, katerih družine si dopusta ne morejo privoščiti.

Junak meseca junija je dobrodelni radijec Miha Deželak

Vse se je začelo pred desetimi leti, ko so Deželaka šefi Radia 1 vprašali, če bi se z otroškim skirojem podal na dobrodelno pot z Goričkega v Piran, med katero bi zbiral sredstva za otroke iz socialno šibkih družin in jih peljali na morje. »Izziv se mi je zdel malo nor, a ker je šlo za dobrodelno akcijo, sem ga sprejel. Začetki so bili težki, a zagotovo po vseh teh letih lahko rečem, da je bila odločitev dobra in prava,« se prve izvedbe spominja radijski voditelj.

V devetih letih je dobrodelna akcija Deželak Junak doživela izreden uspeh in postala ena izmed največjih vsakoletnih dobrodelnih akcij v Sloveniji. To potrjuje tudi dejstvo, da so skupno v devetih izvedbah zbrali že 3.764.335,21 evrov. »Vsako leto je akcija številčnejša in vse več poslušalcev se ji pridruži tako s kolesi, kot tudi ob cesti. Podpora, ki jo dobim z ekipo na trasi, je neverjetna. Imamo tudi že kar nekaj poslušalcev, ki prav za čas akcije Deželak Junak vzamejo dopust in se nam pridružijo na več lokacijah. Nekateri poslušalci z mano prevozijo le kakšen kilometer, spet drugi pa odpeljejo tudi celotno etapo, vsakršne podpore sem neizmerno vesel.«

Vsako leto Deželaka Junaka podprejo tudi številna znana imena, letos so bili med drugim to Marcos Tavares, Luka Jezeršek, Nina Pušlar, Alya, Cene Prevc, Nik Škrlec, Bine Volčič, Glorija Kotnik, BQL in Tina Trstenjak. K uspešnosti akcije pa pripomorejo tudi glavni sponzorji akcije AMZS, zavarovalnica Triglav in Decathlon.

Da je vsako leto pot po Sloveniji nekoliko drugačna pa poskrbi programski direktor Radia 1 Andrej Vodušek, poslušalcem radia znan kot »Gargamel«, ki Deželaku določi prevozno sredstev za dobrodelno akcijo. Tako je radijski voditelj pot po Sloveniji že opravil s skirojem, kolesom, ponyjem, rikšo in kvadrociklom, s katerim je prekolesaril zadnje štiri izvedbe akcije.

Letos je Deželak Junak s kvadrociklom v devetih dneh prekolesaril skoraj 700 kilometrov, zato se je radijec za ta podvig moral pridno pripravljati že čez leto. »Priprave so najprej usmerjene predvsem v pridobivanje telesne moči in kondicije. Letos sem vključil tudi določene zdravstvene preglede in treninge v fitnesu. Ostale dni sem treniral na kolesu, v slabem vremenu pa sem kilometre nabiral na sobnem kolesu.« Pomembne so tudi psihološke priprave, ki se, kot nam je dejal Deželak, običajno pričnejo dober mesec pred začetkom poti.

Z dobrodelnim projektom bosta radijski voditelj in Radio 1 nadaljevala tudi prihodnje leto, ko bo akcija Deželak Junak potekala že desetič. »Vsekakor bo jubilejna akcija posebna. Kaj več o žal ne morem povedati, tudi meni šefi ne razkrijejo vsega, temveč me presenetijo ob začetku akcije,« pa zaenkrat ostaja skrivnosten Deželak.

Sicer pa Radio 1 sredstva za pomoč posameznikom in družinam v stiski zbira tudi na decembrskem dobrodelnem 28-urnem maratonu. Voditelji jutranje oddaje Denis Avdić Show Denis Avdić, Miha Deželak in Jana Morelj bodo letos že devetič z dobrodelnim namenom 28-ur vztrajali pred radijskimi mikrofoni in z izkupičkom akcije polepšali božič mnogim socialno šibkim družinam. Lani decembra so zbrali rekordnih 1.154.873,60 evra, z zbranimi sredstvi pa zdaj nudijo pomoč tudi preko celega leta. Tako so pred dnevi pomagali več socialno šibkim družinam, ki so ob nedavnih neurjih utrpele škodo na prebivališčih.

PREDLAGAJTE SVOJEGA JUNAKA
Pridružili smo se akciji Junak Slovenije, ki jo organizira Zavod dobrih navad. V njej smo prepoznali vrednote, ki jih tudi sami zasledujemo. Vabimo vas, da se tudi sami priključite akciji ter predlagate junaka Slovenije. Sporočite nam svoje podloge skupaj s svojimi osebnimi podatki na urednistvo@adriainfo.si.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0