Ob evropskem tednu testiranja poudarki stroke o pomenu zgodnjega odkrivanja okužb

Začel se je evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B in C ter na spolno prenosljive okužbe. Namen kampanje je ozaveščati prebivalstvo in zdravstveno osebje o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb. Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno, na voljo so številne možnosti, navajajo na ministrstvu za zdravje.

Ob evropskem tednu testiranja poudarki stroke o pomenu zgodnjega odkrivanja okužb

Letošnji Evropski teden testiranja pod geslom Testiraj. Zdravi. Prepreči. poteka od 20. do 27. novembra. "Pogostejše testiranje je posebej pomembno pri osebah z visokim tveganjem," so ob tem zapisali na ministrstvu.

Pri tem poudarjajo, da je brezplačno zaupno testiranje na okužbo s HIV in z virusoma hepatitisa B in C vedno na voljo pri izbranem osebnem zdravniku. Anonimno brezplačno testiranje je dostopno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Izvaja se v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisa B in C ter testiranje na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani, kot tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Samoplačniško testiranje na HIV, hepatitisa B in C ter na sifilis je medtem dostopno na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Testiranje na okužbo s HIV pa je mogoče tudi v domačem okolju. Testi za samotestiranje so na voljo v lekarnah. V primeru pozitivnega izvida pri samotestiranju je nujen potrditveni test, ki ga lahko posameznik opravi na Kliniki za infekcijske bolezni ali v nekaterih drugih institucijah.

Pregled in testiranje na spolno prenosljive okužbe se medtem izvaja v dermatoveneroloških ambulantah po Sloveniji in v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Okužba s HIV se v Sloveniji prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene. Pravočasno testiranje na okužbo s HIV omogoča tudi bolj uspešno zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Tveganje za okužbo s HIV je večje predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami ter pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje.

Okužba z virusom hepatitisa C, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, se prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki, pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože, lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi.

Virus hepatitisa B se v razvitem svetu najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju drog, lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali med člani skupnega gospodinjstva pri souporabi predmetov za osebno higieno. Možen je tudi prenos z okužene matere na plod oziroma novorojenca. Cepljenje proti hepatitisu B daje dolgotrajno zaščito, medtem ko cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, so poudarili na ministrstvu.

Spolno prenosljive okužbe so v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, kot so izcedek iz spolovila, pekoče in pogosto mokrenje ali razjeda na spolovilu. Okuženi zato ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov, do prenosa okužbe na spolnega partnerja ali do okužbe novorojenca. Od leta 2021 dalje je dostopnost do ustrezne zdravniške pomoči enostavnejša in hitrejša, saj je možno pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe opraviti brez napotnice izbranega osebnega zdravnika, so še poudarili na ministrstvu.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0