Ste bolj za večerni ali jutranji skok med rjuhe?

To je večno dilema, o kateri se pogovarjajo mnogi pari. Čeprav je to zelo subjektivno vprašanje, se zdi, da ima vsak čas dneva svoje prednosti. Za nekatere je jutro popoln čas za strastno ljubljenje, ko smo polni energije in sveži. Po drugi strani pa se zdi, da je večerni seks odličen način za sprostitev in izklop po dolgem dnevu.

Ste bolj za večerni ali jutranji skok med rjuhe?

Poleg tega, da je določen z našo ravnjo energije in razpoloženjem, lahko ima tudi fiziološke učinke na naše telo. Številne študije so pokazale, da ima seksanje zjutraj pozitiven učinek na povečanje sproščanja endorfinov, ki nam pomagajo začeti dan z nasmehom na obrazu. Po drugi strani pa lahko seksanje zvečer pomaga pri boljšem spancu, saj med seksom naše telo sprošča hormon oksitocin, ki spodbuja sprostitev in dober nočni počitek.

Na koncu je odvisno od posameznika in njegovih preferenc in potreb, kateri čas je boljši za seks. Pomembno je, da se pari dogovorijo in najdejo čas, ki najbolje ustreza njihovemu ritmu življenja.

Jutranji seks ima številne prednosti, ki jih ne smemo zanemariti. Prvič, zjutraj smo navadno polni energije in sveži, kar nam omogoča, da se popolnoma predamo intimnosti s partnerjem. Poleg tega jutranji seks pomaga pri sprostitvi in izboljšanju razpoloženja za ves dan. Raziskave so pokazale, da sproščanje endorfinov med jutranjim seksom prispeva k občutku sreče in zadovoljstva.

Druga prednost jutranjega seksa je, da se lahko izognemo motečim dejavnikom, ki se lahko pojavijo čez dan. Zjutraj je običajno manj hrupa, manj motenj in manj možnosti, da nas kdo prekine. To nam omogoča, da se popolnoma osredotočimo na užitek in intimnost s partnerjem.

Jutranji seks nam tako lahko pomaga začeti dan z boljšim telesnim počutjem. Med seksom se naše srce krepi, kar izboljša krvni obtok in spodbuja zdravje srca. Tudi izgorevanje kalorij med seksom nam lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo.

Večerni seks ima tudi svoje prednosti, ki jih ne smemo zanemariti. Eden od največjih užitkov večernega seksa je sprostitev po napornem dnevu. Večerni skok med rjuhe nam omogoča, da se sprostimo, izklopimo in se osredotočimo le na intimnost s partnerjem. To nam pomaga zmanjšati stres, ki se je nabral čez dan, in nam omogoča, da se povežemo s svojim partnerjem na globlji ravni.

Med seksom naše telo sprošča hormon oksitocin, ki spodbuja sprostitev. Ta hormon nam pomaga umiriti misli, zmanjšati tesnobo in pripraviti telo na dober nočni počitek. Mnogi pari poročajo, da se po večernem seksu počutijo bolj sproščene in se zbudijo bolj osvežene.

Večerni seks ima tudi prednost, da nam omogoča, da se popolnoma predamo intimnosti brez skrbi in obveznosti dnevnega življenja. Po napornem delovnem dnevu se lahko s partnerjem sprostimo in uživamo v trenutku brez skrbi glede opravkov ali drugih obveznosti. To nam omogoča, da se osredotočimo na svoje potrebe in uživamo v intimnosti s partnerjem.

Naša telesa imajo notranjo biološko uro, znano kot cirkadiani ritem, ki ureja naše dnevne rituale, vključno s spolno željo. Cirkadiani ritem je odgovoren za našo sposobnost, da se počutimo energični ali utrujeni glede na čas dneva. Razumevanje vpliva cirkadianih ritmov na spolno željo nam lahko pomaga pri izbiri najboljšega časa za seks.

V zgodnjih jutranjih urah naše telo proizvaja več hormona kortizola, ki nam pomaga prebuditi in se počutiti energične. To je lahko primeren čas za jutranji seks, saj smo takrat najbolj budni in polni energije. Poleg tega se v zgodnjih jutranjih urah naša raven testosterona poveča, kar povečuje našo spolno željo.

V zgodnjih večernih urah naše telo začne proizvajati melatonin, hormon, ki nam pomaga zaspati. To je čas, ko se naša raven energije začne zmanjševati in pripravljamo se na počitek. Vendar pa to ne pomeni, da je večerni seks izključen. Melatonin se sprošča postopoma in lahko najdemo čas, ko se počutimo dovolj energične za intimnost s partnerjem.

Pri izbiri najboljšega časa za seks je pomembno upoštevati več dejavnikov. Prvi dejavnik je naša fizična in čustvena pripravljenost. Pomembno je, da se zavedamo svojega telesa in poslušamo svoje potrebe. Če se počutimo utrujene ali nepripravljene, je morda bolje počakati na drug čas.

Drugi dejavnik je naš dnevni ritem življenja. Vsak par ima drugačen življenjski ritem, zato je pomembno najti čas, ki najbolje ustreza našemu razporedu. Če smo zjutraj bolj energični in sproščeni, je morda jutro boljša izbira. Če pa se zvečer počutimo bolj sproščene in pripravljene na intimnost, je večer lahko boljši čas za seks.

Tretji dejavnik je čas, ki ga imamo na voljo. Včasih se lahko zdi, da nimamo dovolj časa za seks, vendar je pomembno, da si vzamemo čas za intimnost s partnerjem. Seks je pomemben del zdravega odnosa, zato je pomembno najti čas, ki nam omogoča, da se posvetimo drug drugemu.

Tudi hormoni igrajo pomembno vlogo pri naši spolni želji in zadovoljstvu med jutranjim in večernim seksom. Med jutranjim seksom naše telo proizvaja več hormonov kortizola, testosterona in endorfinov. Ti hormoni povečujejo našo energijo, spolno željo in občutek sreče med seksom.

V večernem času naše telo proizvaja hormon melatonin, ki nam pomaga zaspati. Vendar pa med seksom naše telo sprošča tudi hormon oksitocin, znan tudi kot "hormon ljubezni". Oksitocin spodbuja občutek povezanosti, sprostitve in zadovoljstva, kar nam lahko pomaga pri kakovostnem spancu po večernem seksu.

Vsak posameznik ima svoje edinstvene ravni hormonov in reakcije na seks, zato je pomembno, da prisluhnemo svojemu telesu in se odločimo glede na lastne izkušnje.

Spletni portal Dobrenavade.si  ustvarja pozitivno družbo ter širi in promovira dobre navade med prebivalstvom.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.